Satranç Öğren
Site Bilgileri
Hoşgeldiniz
Ücretsiz üye olmak için tıklayınız.

Giriş

Beni Hatırla

Şifremi Unuttum?


Ziyaret Edenler
Sitedekiler: 6
Üyeler: 0
Ziyaretçiler: 4
Botlar: 2

İstatistik
Yeni Üyeler: [LFurr-23.06.2014] [EKOBERO-17.06.2014] [ay20043-30.05.2014] [kuaskuas26-19.05.2014] [RUORX-10.05.2014] [EBayles-09.05.2014] [dadada-08.05.2014] [BUSE-01.04.2014] [esra-01.04.2014] [zoz-28.03.2014]
Üye Sayısı: 121
Bugün: 0
Dün: 0

Sayaç
Bugün : 104104104
Bu Ay : 104104104
Toplam : 186369186369186369186369186369186369
LogCounterX by taquino

Satranç Nedir? Bize Ne Kazandırır?

     Satranç siyah ve beyaz olarak adlandırılacak iki oyuncu arasında oynanan bir oyundur. Satranç 64 karelik bir satranç tahtası üzerinde oynanır. Oyunun başlangıcında 16 beyaz ve 16 siyah taş bulunmaktadır.
     Satranç oyunu başladığında oyuncular sırayla hamle yaparlar. Oyuna ilk beyaz taşların sahibi olan oyuncu başlar. Beyaz bir taşı seçer ve bu taşı oyun kurallarına uygun başka bir kareye götürür. Oyun içerisinde oynanan hamlelerde karede rakip taş varsa alma (yeme) işlemi gerçekleşmiş olur. Yenen taş oyun sahasından dışarı çıkartılır. Artık çıkartılan taşın bir fonksiyonu kalmaz. 
 

satranç tahtası

     Yukarıdaki satranç tahtasını incelersek, kenarlarda Kaleleri görüyoruz. Kalelerin yanında At vardır. Atın yanında Fil ve ortada da Şah ve Vezir bulunmakta. Bu taşların önünde ise sekiz tane piyon bulunur. Bu taşlar hakkında detaylı bilgi sonraki derslerde verilecektir.
 
     Satranç oyunun amacı rakip şahı tutsak etmektir. Şah rakip taşla tehdit edildiği zaman buna "Şah" altında olmak denir. Şah kendini bu tehditten korumak zorundadır. Eğer tehditten kurtulamazsa oyun "mat" ile sonuçlanmış olur.

 Satranç Ve Satranç Dersleriyle İlgili her türlü bilgiyi sitemizde çok ısa bir zaman içinde bulacaksınız. Şimdiden iyi eğlenceler.

Satranç Sporu Ne Kazandırır?

   1) Tarihçe 

   Satranç Hindistan’da tahmini 1500 yıl önce bulunmuş klasik bir strateji sporu(oyunu)dur. Efsaneye göre Hindistan hükümdarı danışmanlarına, çocuklarının savaşta iyi düşünen başarılı birer general olmaları için bir yol bulmaları talimatını vermiştir. Satranç bunun sonucunda ortaya çıkmıştır. Keşfedildikten sonra satranç yüzyıllar boyunca dünyadaki tüm ülkelere yayılmıştır. Diğer tüm oyunlar unutulup, yok olup gitmiş ama satranç hala yaşamaktadır. 
   
   2) Akademik faydalar

   Biz satrancın akademik performans ile doğrudan ilişkili olduğunu düşündüğümüz için okullarda olması taraftarıyız. Satranç aşağıdaki yetenekleri kazandırıp geliştirdiği için çocukların zekâlarını geliştirmektedir:
Odaklanma (dikkat toplama) – Çocuklara dikkatle gözlemleme ve yoğunlaşmayı öğretir. Ne kadar zeki olurlarsa olsunlar olayları dikkatle izleyemezlerse doğru tepkileri vermezler. 


   Gözünde canlandırma – Çocuklara bir seri olayı olmadan önce gözlerinde canlandırmayı öğretir. Öncelikle gözlerinde canlandırma yeteneklerini geliştirmek için taşlara dokunmadan sadece bir hamleyle başlayıp daha sonra birçok hamleyi beyinlerinde yapmaları birçok alıştırma ile sağlanır. 

   İleriyi düşünme(görme) – Çocuklar bir hareketi yapmadan önce düşünmeyi öğrenirler. Biz kendilerine şimdi yapacağına gelecek tepkileri ve bu tepkilere karşı ne cevap vereceklerini sormalarını ve düşünmelerini sağlarız. Zaman içinde satranç sabırlı ve düşünceli olmayı öğretir. 


   Seçenekleri değerlendirme – Çocuklar akıllarına gelen ilk şeyi yapmamayı öğrenirler. Alternatifler düşünmeyi değişik durumlarda alternatiflerin artı ve eksilerini değerlendirmeyi öğrenirler. 


   Kuvvetli analiz – Çocuklar özel ya da ardışık birçok olayı değerlendirmeyi öğrenir. Olacaklar bana yardım mı eder yoksa zarar mı verir? Mantıklı düşünerek karar vermek her zaman ani tepkilerden daha iyidir. 


   Kuramsal düşünme – Çocuklar periyodik olarak detayları bırakıp daha büyük resmi düşünmeyi öğrenirler. Aynı zamanda model oluşturmayı ve bu modeli farklı ama ilişkili durumlarda kullanmayı öğrenir. 


   Planlama – Çocuklar uzun vadeli hedeflere odaklanmayı ve buna ulaşmak için adım -adım ilerlemeyi öğrenirler. Aynı zamanda farklı gelişmeler karşısında planlarını tekrar gözden geçirip gerekli değişiklikleri yapmayı öğrenirler.
Birçok farklı düşünceyle eşzamanlı uğraşmak – Çocuklar herhangi bir durumun kendilerini fazlasıyla zapt etmesi yerine değişik faktörleri aynı anda tartmayı, ölçmeyi öğrenirler. 

   Bu yeteneklerin hiçbiri sadece satranca özgü olmamakla beraber tamamı oyunun parçalarını oluşturur. Satrancın en güzel yanlarından biri çocuğun zekâsını kamçılayan bir eğitim metodu, yukarıdaki yetenekleri kazandırırken eğlenceli vakit geçirmelerini de sağlamasıdır. Sonuç olarak çocuklar kritik durumlarda iyi düşünme, daha iyi problem çözme ve bağımsız karar verme yeteneğini kazanırlar ve geliştirirler. 

   3) Eğitim araştırmaları 

   Bu sonuçlara çeşitli araştırmalar sonucu ulaşılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalarda, satrancın matematik ve okuma derslerindeki standart testlerde başarıyı artırdığı tespit edilmiştir.
New York Şehrinde 100 den fazla okul ve 3000 çocuk arasında yapılan bir programda İngilizce ve matematik derslerinde yüksek notlar alan öğrencilerin çoğunun satranç ile ilgili oldukları gözlenmiştir. Houston, Texas ve Bradford, Pennsylvania da yapılan çalışmalarda satrancın Watson Glaser kritik ve yaratıcı düşünme yeteneği testlerinde yüksek skorlar alınmasında faydalı olduğu tespit edilmiştir. 

   4) Sosyal Faydalar 

   Satranç aynı zamanda sportmenliği de öğretir. Başarı ile kazanmak veya defansa çekilirken bırakmadan mücadeleye devam etmeği de öğretir. Satrancın çocuklarda, motivasyonu yükselttiği, davranışları düzelttiği, kendine güveni ve katılımcılığı artırdığı yönünde çok fazla örnek vardır. Satranç pozitif sosyal açılım yaratmaktadır. Satranç kolaylıkla öğrenilen ve her yaş için eğlenceli mükemmel bir spordur.
Bu sayfayi arkadasiniza önerin! Sayfayi Yazdir


Yorumlar gönderenlere aittir, içerikleri için sitemiz sorumlu tutulamaz.
Gönderen Mesaj
Untitled Document
Satranç Öğretmeni Reklam Alanı
Open in new window